İzmir İktisat Kongresi veya I. İktisat Kongresi (17 Şubat-4 Mart 1923), İzmir’de Banka-Han binasında toplanan 1135 delege ile yeni Türkiye’nin ekonomik sorunlarının tartışıldığı bir kongredir.
Contents
- 1 Izmir iktisat anıtı nerede?
- 2 İzmir İktisat Kongresi hangi amaçla toplandı?
- 3 2 İzmir İktisat Kongresi ne zaman?
- 4 Izmir iktisat kongresinde alınan kararlar nelerdir?
- 5 İzmir İktisat Kongresi Milliyetçilik mi devletçilik mi?
- 6 Türkiye iktisat Kongresi’nin önemi nedir?
- 7 17 Şubat 4 Mart 1923 tarihlerinde yapılan Izmir Iktisat Kongresi’nin toplanma amacı nedir?
- 8 Ekonomi Andı nedir?
- 9 17 Şubat 1923 İzmir İktisat Kongresi hangi ilke?
- 10 Misakı iktisadi nasıl benimsendi?
- 11 17 Şubat 1923 te Türkiye’nin ekonomik kalkınmasını ve politikaların belirlenmesini amaçlayan bir İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararlar nelerdir?
- 12 Misak ı iktisadi de yer alan esaslar nelerdir?
- 13 Siyasi ve askerî zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar?
- 14 Izmir iktisat kongresi hangi savaş sırasında?
- 15 Siyasî askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsun ekonomik zaferlerle Taçlandırılmazlarsa kazanılacak başarılar yaşayamaz ve sürekli olamaz?
- 16 Siyasi ve askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsun nerede?
Izmir iktisat anıtı nerede?
Kongrenin düzenlendiği ve 1970’lerin ikinci yarısında yıkılan binanın bulunduğu alanda yer alan İzmir İktisat Kongresi Anıtı, Kemeraltı, Gümrük, Çakaloğlu Hanı, Atatürk Bulvarı’nın yaya sirkülasyonun yoğun olduğu sokakların kesiştiği köşede çeyrek daire şeklinde yer alıyor.
İzmir İktisat Kongresi hangi amaçla toplandı?
İzmir İktisat Kongresi, 17 Şubat 1923 günü Manisa temsilcisi Kazım Karabekir, Asım ve Fevzi Çakmak Paşalar ile Rus Büyükelçisi Aralof ve Azerbaycan Büyükelçisi İbrahim Abilof’un katılımları ile başlamıştır. Kongre, yeni Türkiye’nin İktisat Politikasını belirlemek amacıyla toplanmıştır.
2 İzmir İktisat Kongresi ne zaman?
İkinci İzmir İktisat Kongresi ülkemizin ekonomik ve sosyal politikalarında köklü değişikliklere gidildiği bir dönemde, 2-7 Kasım 1981 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.
Izmir iktisat kongresinde alınan kararlar nelerdir?
İzmir İktisat Kongresi’nde Alınan Kararlar
Özel teşebbüse destek ve kredi sağlayacak iki devlet bankası kurulmalıdır. Dışarı ile rekabet edebilmek için sanayi bir bütünlük içinde kurulmalıdır.Yabancıların tekellerinden kaçınılmalıdır. şlanmalıdır. İşçilere amele değil işçi denmelidir.
İzmir İktisat Kongresi Milliyetçilik mi devletçilik mi?
Türk Tarih Kurumunun kurulması, Türk Dil Kurumunun kurulması, Kabotaj Kanununun çıkarılması, TBMM’nin açılması, İzmir İktisat Kongresi’ni düzenleyerek Milliyetçilik ilkesini güçlendiren adımlar atmış ve Milli bir Türk Devleti’nin kurulmasını sağlamıştır.
Türkiye iktisat Kongresi’nin önemi nedir?
Birinci Türkiye İktisat Kongresi olarak da adlandırılan İzmir İktisat Kongresinin tarihi 17 Şubat 1923’dür. İktisat Kongresi’nin İzmir’de toplanmasının amacı, İzmir’in büyük bir ticaret merkezi olmasının yanında Yunan ordusunun yakıp yıktığı İzmir’i gazetecilere, Anadolu insanına ve yabancılara göstermektir.
17 Şubat 4 Mart 1923 tarihlerinde yapılan Izmir Iktisat Kongresi’nin toplanma amacı nedir?
İzmir İktisat Kongresi, Lozan görüşmelerinin kesilmesinden sonra 17 Şubat – 4 Mart 1923 tarihleri arasında toplanan bir kongredir. İzmir İktisat Kongresi’nin temel toplanma sebebi, ülkenin politik bağımsızlık hedefinin ekonomik bağımsızlık ile tamamlanmak istenmesidir.
Ekonomi Andı nedir?
Tarımın makineleşmesi, sanayinin geliştirilmesi, ulaşım ve haberleşmenin ıslah edilmesi gerekiyordu. Bunları gerçekleştirmek üzere kongrede Misak-ı Millî’nin ekonomik karşılığı olarak, bir Misak-ı İktisadî (Ekonomi Andı) kabul edildi.
17 Şubat 1923 İzmir İktisat Kongresi hangi ilke?
17 Şubat – 4 Mart 1923’te yapılan İzmir İktisat Kongresi’ne işçi, çiftçi, tüccar, sanayici 1135 temsilci katıldı. Kongre sonunda Misak-ı İktisadî oy birliğiyle benimsendi. Ekonomi Andı olan misakın özü şöyleydi: -Ekonomide bağımsızlıktan fedakârlık edilmemeli.
Misakı iktisadi nasıl benimsendi?
Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında toplanan 1. İzmir İktisat Kongresi, iki haftalık bir çalışmadan sonra oy birliği ile kabul edilen ‘Misak-ı İktisadi’yi yayımlayarak dağılmıştır. Mazlum milletlere de örnek oluşturan Kemalist Ekonomi Modeli’nin en önemli kavramlarından biri Misak-ı İktisadi’dir.
17 Şubat 1923 te Türkiye’nin ekonomik kalkınmasını ve politikaların belirlenmesini amaçlayan bir İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararlar nelerdir?
İzmir İktisat kongresinde alınan kararlar: · Yeni Türk Devleti Liberal bir ekonomi izlemelidir. · Hammaddesi yurt içinde bulunan sanayi dalları kurulmalıdır. · Küçük işletmelerden ve el işçiliğinden süratle büyük işletmeye geçilmelidir.
Misak ı iktisadi de yer alan esaslar nelerdir?
– Ülkede yerli malının kullanılmasına ve yaygınlaşmasına olanak vermiştir. – Teknik eğitimin gelişmesi için kararlar alınmıştır. – Yurt içinde yer alan hammaddeler ile sanayi oluşturmak öne çıkmaktadır. – Küçük olan imalatların üzerinden büyük şirketlere geçiş yapmak.
Siyasi ve askerî zaferler ne kadar büyük olurlarsa olsunlar?
Atatürk açılış konuşmasındaki ‘Siyasi ve askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa kazanılacak başarılar yaşayamaz, az zamanda söner.
Izmir iktisat kongresi hangi savaş sırasında?
İstiklal Savaşı bu yitik ve bedbaht şartlar altında yapılmış, vatan mucizevi bir şekilde kurtarılmış ve Türk ulusu yeniden dirilmişti. İlk iktisat kongresi de İstiklal Savaşı’nın 9 Eylül 1922’de fiilen sona erdiği İzmir’de, savaşın tüm yıkımının yaşandığı, kurtuluşun simgesi olan bu şehirde hemen 5 ay sonra toplandı.
Siyasî askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsun ekonomik zaferlerle Taçlandırılmazlarsa kazanılacak başarılar yaşayamaz ve sürekli olamaz?
Siyasî, askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa kazanılacak başarılar yaşayamaz ve sürekli olamaz. Zamanımız tamamen bir iktisat çağından başka bir şey değildir.
Siyasi ve askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsun nerede?
17 Şubat 1923 tarihi, Türkiye İktisat Kongresi’nin İzmir’deki bir üzüm / incir deposunda toplandığı gündür. Kongreyi, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa bir söylevle açmıştı. Bugün bu tarihsel olayın 90. yıldönümünü idrak ederken, bir başka tarihsel olayı da coşkuyla kutlamaktayız.